Лимонна кислота
- 55 грн/кг - від 2000 кг
Лимонна кислота - кристалічна речовина білого кольору, температура плавлення 153 ° C, добре розчинна у воді. </ P>
Оскільки цикл трикарбонових кислот використовують при диханні все аеробні організми, то лимонна кислота в певній концентрації міститься в більшості прокаріотів і майже у всіх еукаріотах (переважно в мітохондріях). У найбільшої концентрації вона міститься в ряді рослин: в ягодах, плодах цитрусових, хвої, стеблах махорки, особливо багато її в китайському лимонник і недозрілих лимонах. </ P>
ама кислота, як і її солі (цитрат натрію , цитрат калію, цитрат кальцію), широко використовується як смакова добавка, регулятор кислотності і консервант у харчовій промисловості (харчові добавки E330-Е333), для виробництва напоїв, сухих шипучих напоїв.
Застосовується в медицині, в тому числі в складі коштів, що поліпшують енергетичний обмін (в циклі Кребса).
У косметиці використовується як регулятор кислотності, буфер, хелатуючий агент, для шипучих композицій (ванни).
У нафтової промисловості при бурінні нафтових і газових свердловин використовується для нейтралізації цементу в розчині (наприклад, після зрізки з цементного моста). Лимонна кислота видаляє іони кальцію з бурового розчину.
При прийомі всередину в невеликих дозах (наприклад, при вживанні цитрусових) активує цикл Кребса, що сприяє прискоренню метаболізму. При похмілля розглядається токсикологами як міра хімічної детоксикації. </ P>